Ses vi nästa vecka på Nationella eHälsodagen på Münchenbryggeriet?

Det skall bli riktigt spännande att få se och höra alla spännande talare som i en hel del fall har ett fokus på att få saker och ting gjort. Att ta nästa steg i rätt riktning. Att använda patienten, personen, som en resurs och möjlighet. Att ge individen verktyg att kunna hantera och påverka sin egen hälsa.

Bild från Sara Riggare som visar hur liten del av tiden man spenderar med sin läkare jämfört med sig själv.

(c) Sara Riggare – http://riggare.se

Att göra som Sara Riggare säger, använda alla dagar då man inte träffar sin läkare till insikt om sin egen hälsa. Att bygga upp en databas med information och fakta som blir till nytta för dig själv, vården och kanske forskningen. Att koppla upp sig själv så att säga. Vilket kan göras på många sätt. Allt från automatiska vågar, blodtrycksmätare eller blodsockermonitorer till appar eller webbtjänster som uppmuntrar kroniska patienter att egenvårda och logga hur det går. Resultaten kan användas automatiskt av vården som kan eskalera åtgärder efter resultaten, kanske en sjuksköterska som ringer upp eller bokar in ett hembesök. Vid nästa möte med läkaren så har man en helt annan bakgrund att jobba med. Men det ställer också intressanta frågor. Vem äger informationen? Skall individen få filtrera eller censurera information? Självklart kanske en del tycker, valet är ju fritt och det påverkar bara dig själv. Men inser alla konsekvenserna av det?

Vi ses nästa vecka och diskuterar vidare!

Läs mer om Nationella eHälsodagen.